Uyku
İkinci ayda bebeğiniz daha alert ve sosyal olacaktır ve gün içerisinde daha fazla uyanık kalacaktır. Bu durum onu akşam daha yorgun hale getirecektir. Aynı zamanda mide kapasiteside artacak bu sayede daha az sıklıkta beslenecek ve sonuçta gece yarısı beslenmeleri azalacak ve gece 10 dan gün ışıyana kadar uyuyabilecektir. Üçüncü ayda çoğu (fakat hepsi değil) tüm gece boyunca uyur (7–8 saat).
Eğer bebeğiniz 3 aylık iken tüm gece boyunca uyumuyorsa onu gün içerisinde daha az uyutarak gece uykularını arttırabilirsiniz. Bu zamanlarda onunla aktif olarak oynayın ve onu mutfakta ve oturma odasında ailenin diğer fertleri ile birleştirin ki, uyku saati gelmeden uyumaya başlamasın. Yatmadan hemen önce beslenme miktarını arttırın ki, acıktığı için erkenden kalkmasın.
Bebeğiniz uygun bir uyuma ritmi geliştirmiş olsa da problemler gelişebilir. Örneğin gündüz ve geceyi karıştırması bu nedenle de gündüz uyuması tipiktir. Bu durum uyarı olmadan gelişmiş gibi görünse de aslında birkaç günde gelişir. Bebek gündüzleri daha çok uyumaya başlar bu ise gece daha az uyumasına neden olur. Eğer gece uyandığında rahat ve toksa bu yeni uyku düzenine doğal olarak adapte olur. Bu alışkanlığı kırmak ya da önlemek için gece uyandığında bebeğinizi mümkün olduğunca çabuk uyutun. Işıkları yakmayın onunla konuşmayın oynamayın. Eğer onu doyurmanız ya da altını değiştirmeniz gerekiyorsa mümkün olduğunca onu rahatsız etmemeye çalışın. Gün içerisinde onu mümkün olduğunca uyanık tutmaya çalışın ve gece 10–11 den önce yatırmayın. Unutmayın ki bu dönemde bebekler sırt üstü yatırılmalıdır. Eğer sabırlı ve kararlı olursanız uyku ritmi düzene girecektir (Bakınız; bebeğinizin uyumasına yardımcı olmak sayfa 67).
Çoğu bebek çok erken uyanır. Bu problem pencerelere güneş ışığını önleyen perdeler konularak önlenebilir. Bu sayede bebek uyandığında birkaç dakikalık huzursuzluğun ardından tekrar uykuya dalacaktır. Eğer bu işe yaramaz ise gece bir saat daha geç yatırılabilir.
Ne yazık ki tüm bebekler gündüz geç saatlere kadar uyuyamaz; bazıları otomatik olarak uyanır ve bu nedenle güne kuşluk vakti başlar. Eğer bu bebeğinizin uyku paterni ise onun takvimine uymaktan başka çareniz yoktur. Büyüdükçe (6-8 ay) beşiğine sevdiği oyuncakları koyarak onu bir miktar daha oyalayabilir böylece biraz daha uyuyabilirsiniz.
Bazen bebeğinizin uyandığında hafif bir uyuklama halinde olduğunu düşünebilirsiniz. Huzursuz olabilir, ağlayabilir fakat hala uyku halindedir. Ya da uyanır ama yalnız bırakılırsa uyuyacak gibidir. Sakın bu dönemde onu rahatlatma hatasına düşmeyin; sadece onu daha fazla uyandırır ve uyumasını geciktirirsiniz. Bunun yerine birkaç dakika ağlamasına izin verirseniz kendi kendine uykuya dalmayı öğrenecektir. Bazı bebekler uykuya dalmadan önce enerjilerini atmak için ağlarlar. 15-20 dakikalık huzursuzluk ve ağlama dönemi bebeğinize zarar vermez, sadece açlıktan, ağrıdan ve altı ıslak olduğu için ağlamadığından emin olunuz. Onu bir iki dakika ağlatmak bile zor olsa da uzun dönemde ikiniz için de daha iyi sonuçlanacaktır.