Aşılar ve Çölyak Hastalığı
İsveç aşı programı ile bebeklerde çölyak hastalığı (ÇH) görülme oranı ve ÇH gelişme riski arasında bir ilişki olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlanmış.
Tüm çalışmalar ulusal İsveç çocukluk çağı çölyak hastalığı kayıtlarına dayandırılmış. Aşılar; difteri / tetanoz, boğmaca (asellüler), çocuk felci (inaktif), Hemofilus influenza tip b (konjuge), kızamık / kabakulak / kızamıkçık ve artan tüberküloz riski olan çocuklarda zayıflatılmış bacillus Calmette-Guerin (BCG). Bulgular doğum kohort analizine tabi tutulmuş.
Boğmaca aşısının uygulama girme zamanı ile ÇH görülme oranlarındaki azalma zamanının örtüştüğü görülmüş. Ancak, ne boğmaca aşısı (OR: 0.91,% 95 CI, 0,60-1,4), ne de Hemofilus influenza tip b veya kızamık / kabakulak / kızamıkçık aşısı ile ÇH arasında ilişkili bulunmamıştır. Difteri / tetanoz ve çocuk felci aşılarının uygulanma oranı % 99 idi. BCG uygulanması ile ÇH riskinde azalma arasında bir ilişki saptandı (aOR: 0.54, % 95 CI; 0,31-0,94). Genel olarak BCG aşısının uygulamadan çıkarılması, 15 yaşında ÇH görülme sıklığını etkilememiş.
Sonuç olarak; ulusal İsveç aşı programına göre erken aşılar ile ÇH riski ve epidemileri arasında bir ilişki saptanmadığı görülmüştür. BCG aşısının koruyucu etkisinin olduğu görülmüştür, bunun için ise daha ileri araştırmalara gerek olduğu vurgulanmıştır.
Pediatrics 2012;130 e63-e70